Sadíme do kvetináča Orchidea

 Vďaka dopytu pestovateľov vyvinula Lechuza model určený špeciálne pre potreby orchideí.  

 Postup výsadby 

 

 Súčasťou balenia je:

  • priesvitná výsadbová vložka,
  • substrát na orchidey,
  • farebná vonkajšia nádoba s matným povrchom,
  • sada na zostavenie samozavlažovacieho systému,
  • grafický návod na použitie. 

 

 

Najprv si zostavíme samozavlažovací systém - knôt prevlečieme pripravenými otvormi v kvetináči tak, aby mali jeho vytŕčajúce konce rovnakú dĺžku. 

Zložíme plavák, vložíme ho do priestoru na ukazovateľ hladiny vody, nasadíme vrchný a spodný kryt.

Na dno takto pripravenej výsadbovej vložky vsypeme aspoň hrsť priloženého substrátu.

Presádzanú rastlinu opatrne vyberieme z pôvodného kvetináča (skontrolujeme stav koreňov a zdravie rastliny), korene dobre očistíme od pôvodného substrátu, keďže organické substráty sa najneskôr po dvoch rokoch rozkladajú.

Všetky korene rastliny je potrebné vložiť do priesvitnej výsadbovej vložky. Pestovatelia používajú trik - pri vkladaní koreňov otáčajú kvetináčom tak, aby sa korene prirodzene stočili. Jedna ruka drží rastlinu, druhá otáča kvetináčom. Ak má rastlina objemné korene, pred sadením pridáme na dno o niečo menej substrátu.

Po vložení rastliny zasypeme korene priloženým substrátom. Rovnomernému rozdeleniu substrátu pomôže občasné poklepanie nádoby o stôl.

 Vysadenú rastlinu vložíme do vonkajšej nádoby (Lechuza Orchidea sú dostupné v 3 farbách) a polejeme.

 

Na zálievku orchideí sa používa mäkká voda, buď prevarená, alebo aj dažďová, prípadne destilovaná voda zriedená vodou z kohútika. Akvaristi vraj úspešne využívajú vodu z akváriií.

Hnojenie - po posadení do priloženého substrátu je rastlina zásobená hnojivom na 6 mesiacov, takže ďalšie hnojenie je vhodné najskôr až po tejto dobe. Pri tomto spôsobe pestovania orchideí je dôležité používať výrazne nižšie koncentrácie hnojiva, než je uvedené v jeho návode, keďže rastlina ním bude zásobovaná dlhodobo a nie len nárazovo, ako je to pri ponáraní. Odporúčame maximálne polovičnú koncentráciu hnojiva, prípadne len štvrtinovú a hnojiť najviac 4-krát ročne. Orchidey sú citlivé na prehnojenie.

Interval zálievky - kvetináče Lechuza výrazne predlžujú interval zálievky.

Mladé/malé rastliny sa polievajú zvrchu a častejčie (každých 7-10 dní), kým neprerastú ich korene do spodnej časti výsadbovej vložky. To pri tomto kvetináči trvá asi 2 mesiace. Potom je možné využívať samozávlahu (u väčších rastlín aj skôr - stačí pohlad na korene).

Podľa konkrétneho prostredia je interval zálievky okolo 4 a viac týždňov, v extrémnych teplotách sa naopak skráti na 2-3 týždne.

Ako poznám či samozávlaha funguje?

  1. Novoposadená rastlina. Polievame zhora. Trvá niekoľko týždňov.
  2. Polejeme zhora, doplníme zásobník do polovice ukazovateľa max.-min. Ak  hladina o pár dní klesne, korene si ťahajú vlahu zo zásobníka.
  3. Zásobník pri ďalšej zálievke naplníme po maximum, po vyprázdnení na minimum počkáme ďalších 4-8 dní, lebo substrát samotný ostáva vlhký, aj keď sa voda v zásobníku minula. Niektoré druhy orchideí - phalaenopsis - potrebujú fázu sucha, inak im odhnijú korene. Iné orchidey - napríklad dendróbium a kambria - vyžadujú viac vlhkosti.

 

Pri pestovaní orchideí platí pravidlo, čím nižšia je teplota okolia, tým menej vlhkosti. Vlhko v kombinácii s nižšou teplotou ich zabíja, takže aj vtedy je potrebné vyliať vodu zo zásobníka a dopriať rastline pár dní sucha.

Z rád skúsených pestovateľov pripájame ešte jednu - orchidey nemajú radi prechladnutie, studený prievan a "studené nohy". Pri potrebe položiť kvetináč na studenú dlážku ocenia izolačnú podložku. Z rovnakého dôvodu sa im bude dariť nad radiátorom.

 

 

V návode presádzaná orchidea má za sebou skoro tri mesiace nepretržitého kvitnutia a ešte tvorí puky.

Uvidíme, ako sa jej bude v novom kvetináči dariť.

 Za inteligentne-kvetinace.sk

Zuzana