Po čom kvety túžia. Čo na to Lechuza?

Prítomnosť črepníkových rastlín v priestore dokáže výrazne pozmeniť atmosféru

 
To si mnohí z nás uvedomujeme a prakticky využívame - k povzneseniu a pozitívnemu naladeniu. Ak si predstavíme zdravú zeleň, myseľ obostrie nádych pokoja, ticha, prirodzenosti a harmonickej krásy. Pri splnení podmienok na pestovanie sa nám rastliny vedia bohato odmeniť.   
 
 

Čo potrebujú rastliny k plnému zdraviu a kráse? 

1. Závlaha a hnojenie – snažíme sa vyhovieť rastline podľa jej pôvodu. Vytvoriť podmienky pripomínajúce prostredie jej domoviny. Jednoducho, aby sa cítila ako doma. Polievať a hnojiť ani málo, ani veľa, „tak akurát“. A udržiavať tieto podmienky nepretržite.
 
2. Svetlo a teplo, prievan – ďalšia z kategórií, ktorá sa u väčšiny rastlín rieši jednorázovo, je určenie stanovišťa pre rastlinu. To určí základný rámec pre celkové podmienky pestovania rastliny a ovplyvňuje zálievku aj hnojenie. Rovnako aj tu platí, že najlepšie je „tak akurát“. Zo svetelných podmienok môže byť zaujímavé zohľadniť aj umelé osvetlenie a odraz prirodzeného svetla od okolitých stien a zrkadiel. Teplo v zjednodušenom vyjadrení znamená iné podmienky počas zimy – leta, spôsobené nie len vonkajšími podmienkami, ale napr. aj vykurovaním, alebo tiež extrémne podmienky na nechránenom slnečnom stanovišti. Prievan – niektorým rastlinám vadí menej, iným viac. Napríklad fikusy sú na prievan veľmi citlivé, studený prievan pri vetraní počas zimy im spôsobí opadanie listov.
 
3. Vlhkosť vzduchu – väčšinou postačí príležitostné osprchovanie, alebo orosenie rastliny, okrem mimoriadnych a extrémnych požiadaviek niektorých rastlín, vyžadujúcich pestovanie v skleníkoch.
 
4. Substrát – riešime len pri presádzaní. Vhodný substrát spolupracuje s ostatnými potrebami rastliny, môže starostlivosť zjednodušiť, alebo aj skomplikovať. Sú dostupnú rozličné typy substrátu, od ľahkých rašelinových, cez ťažšie pieskové až po špeciálne kamienkové. Podľa potrieb rastliny a zvoleného stanovišťa je potrebné určiť vhodný substrát. Ako pomôcka slúži: čím menšie sú potreby rastliny, tým ľahší by mal byť substrát, aby nedošlo k hnitiu koreňov. Naopak, v extrémnych podmiekach – napr. kvet na terase v Bratislave počas leta (za predpokladu, že ho nespáli silné slnko), bude potrebovať ťažší substrát, prípadne aj Špeciálny substrát Managreen ktorý dokáže vlahu v sebe „uzamknúť“ a chrániť pred odparením, čím sa interval zálievky predĺži. Túto vlastnosť majú kamienkové substráty.
 

Ako na to?

 
Zohľadniť a poskytnúť rastline optimálne podmienky môže byť v praxi komplikované, vyžadujúce čas a neustálu starostlivosť, s rizikom neúspechu a sklamania.
 
Čo na to kvetináče Lechuza?
 
S ohľadom na konkrétne stanovište rieši ostatné faktory pre zdravie a krásu rastliny  samozavlažovací systém Lechuza.
 
Dokáže spoľahlivo a dlhodobo poskytovať závlahu a hnojenie presne podľa potreby rastliny, vytvára prirodzené závlahové podmienky. Ako je to možné? Rastlina sa o seba postará sama, presne podľa vlastných potrieb, s kolobehom vody podobným ako vo voľnej prírode. Medzi zálievkami nedochádza ku krátkodobým extrémnym výkyvom od premokrenia k preschnutiu, ale koreňový bal je dlhodobo rovnomerne zásobovaný vlhkosťou.
To je elegantné a jednoduché riešenie.
 
Ušľachtilý dizajn a precízne vyhotovenie,  k tomu odolnosť a jednoduchosť údržby - a je tu produkt, z ktorého sa na dlho stane neoddeliteľná súčasť atmosféry akéhokoľvek priestoru.
 
 

Ako to funguje?

 
Pracujú na princípe vytvorenia vrstvy substrátu, v ktorej sa prostredníctvom neustáleho vzlínania tekutiny zo zásobníka dlhodobo udržiava rovnaká vlhkosť. Potrebné množstvo vlahy si samotná rastlina berie z tejto vrstvy nadmerne vlhkého substrátu. Prostredníctvom zavlažovania zo spodnej časti zaistia kvetináče Lechuza stály prísun vlahy a živín, čím poskytujú rastlinám kolobeh vody podobný, ako voľnej prírode.
 
 

Čo je ešte potrebné riešiť?

 
Okrem pestovania v kvetináčoch Lechuza stále ostáva úloha nájsť rastline vhodné miesto pre život. Bez špeciálnych znalostí potrieb rastliny sa to dá riešiť metódou pokus-omyl a sledovaním stavu rastliny počas určitého času. Príležitostné orosenie, alebo osprchovanie rastliny pripomínajúce teplý letný dážď rastlinám prospeje a odstráni prach z listov.
 

A čo potom?

Nepolievať! Je nutné zvyknúť si na dlhšie intervaly zálievky.
A tešiť sa z pohľadu na zdravú zeleň, ktorej krásu dodatočne zvýrazní dizajn a kvalita kvetináčov Lechuza.