Oleander 2.0

 

Návrat Oleandra  

Marec - Apríl 2017 (počiatočný stav - radikálny rez): Záplava malých ružových kvetov, ktorá nás po minulé roky tešila, bola v ohrození. Počas prezimovania sa na niekoľkoročnom oleandri objavili červce- vlnatky

S neúspešnými pokusmi o odstránenie červcov bez použitia ťažkej chémie ich počet pribúdal. Domáci recept na umytie vetvičiek z vodného roztoku saponátu, octu a alkoholu sa ukázal byť voči červcom účinným až v koncentrácii, pri ktorej došlo k spáleniu listov. Keďže červce boli hlavne na koncoch vetvičiek, prešiel oleander výrazným rezom.

Tak sa z krásne rozvetveného stromčeka vo výške cca 150cm, stal holý pahýľ. Celková výška 115 cm.

Tým skočilo prezimovanie oleandra.

Máj 2017 (+ 1 mesiac): Ani po mesiaci na záhrade sa na stromčeku stále neobjavovali listy. Napriek všeobecnému presvedčeniu o tom, že oleandre nepotrebujú k rastu a kvitnutiu mimoriadne podmienky, sme sa rozhodli že doprajeme stromčeku ideálnejšie závlahové podmienky.  Na podporu rekonvalescencie.

Použili sme výsadbovú vložku do modelov Cubico 30, použiteľnú aj do Trio 30.

Skrutku (na odtok prebytočnej vody) na dne výsadbovej vložky sme odstránili ako prvú. Potom prišli na rad ukazovateľ stavu vody a separačná doštička (oddeľujúca dno výsadby od zásobníka vody), spolu s plniacou šachtou na jej boku. Ukazovateľ stavu vody sme vložili do pripraveného otvoru v plniacej šachte  a otvor zakryli.

Ukazovateľ stavu vody funguje len v prípade, že sa plaváčik vnútri vie voľne pohybovať, že v ňom nie je napr. zaseknutý  kamienok. Pohyblivosť je dobré skontrolovať pri prvom skladaní, ale aj po väčšej manipulácii - pri prevoze, sťahovaní. Počas každého dopĺňania vody do zásobníka by sa mal ukazovateľ  voľne pohnúť smerom nahor.

Na dno separačnej doštičky sme dali substrát priložený k samozavlažovaciemu setu. Toto množstvo je postačujúce na funkčnosť samozávlahy. Ak chcete rastline poskytnúť  vlhkejšie prostredie, je možné vrstvu substrátu zväčšit pridaním Managreenu. Tento substrát sa dá použiť aj samostatne, hlavne pri exponovanom stanovišti - veľa slnka a súčasne vyššie teploty, lebo dobre viaže vodu a tým zabraňuje nadmernému odparovaniu a šetrí tak závlahu pre potreby rastliny.

Veľkosť zvolenej výsadbovej vložky je porovnateľná s kvetináčom do ktorého bol oleander presadený pred zazimovaním. Takže sme len skontrolovali koreňový bal, jemne urobili miesto pre plniacu šachtu na boku výsadbovej vložky a hotovo. Už len doplniť vodu do zásobníka po značku max. a sledovať pokroky v raste.

Tým, že bol koreňový bal dostatočne veľký a je položený priamo na substráte samozavlažovacieho setu, funguje samozávlaha ihneď. Ak by bol medzi koreňmi rastliny a týmto substrátom priestor, museli by sme počkať, kým korene dorastú k vlahe. Tento princíp funguje rovnako pri akomkoľvek modeli samozavlažovacieho kvetináča Lechuza a akejkoľvek výsadbe.

Keďže zápolenie s červcami nebýva vždy úspešné, tešíme sa aj tomu, že kvet doterajšiu liečbu prežil.

Aktualizácia 31.07.2017 (+ 3 mesiace): Tri mesiace po presadení - listy sú zdravé a chystá sa kvitnúť. Zálievka nutná každých 10-11 dní. Žiadna denná zálievka. alebo dokonca dvakrát denne, ani počas horúcich letných dní. Na budúci rok zvážime presadenie rastliny do väčšieho kvetináča, čím sa interval zálievky ešte predĺži.

Aktualizácia 13.09.2017 (+ 4,5 mesiaca): Na oleandri pribúdajú stále nové kvety. Je úplne zdravý. Po prezimovaní ho určite presadíme do väčšieho kvetináča.

Aktualizácia 03.10.2017 (+ 5 mesiacov): S ústupom vysokých teplôt sa predĺžil interval zálievky na niekoľko týždňov. Ešte nevieme presne na koľko, lebo ochladenie trvá krátko a kvet ešte nevyžaduje doplnenie zásobníka na vodu. Odhadujeme asi na 4-5 týždňov, počas zimovania to bude samozrejme interval ešte dlhší.

Porovnanie máj a október 2017:

Aktualizácia 26.03.2018 (+ 11 mesiacov): Po prezimovaní je oleander v plnej forme a zdravý.

Oleander zimoval od polovice novembra do polovice marca. Podľa pestovateľov znesie nočné mrazy do - 6°C, ak netrvajú naraz dlhšie ako týždeň.

Tomu bol prispôsobený čas zimovania v podmienkach Bratislavy. Riadili sme sa podľa skutočných nameraných teplôt a predpovede počasia. Zimoval v nevykurovanej garáži, v tme.

Preventívne sme do substrátu použili Careo tyčinky proti odolným škodcom od firmy Substral.

Počas zimy bol poliaty len raz. Pri ukončení zimovania bol substrát ešte vlhký, zálievka nebola potrebná.

Teraz si v plnom zdraví užíva jarné slnko. Ešte zvážime presadenie do väčšieho kvetináča, možno Cube Cottage 40? Najbližší tvarovací rez plánujeme na jeseň.

Aktualizácia jún 2018 (+ 14 mesiacov): "v plnom kvete".

V galérii pripájame tipy na pestovanie Oleandrov v kvetináčoch Lechuza: modely Canto, Cararo a Cube LS: