Orchidey v kvetináčoch Lechuza

Pestovanie orchideí

Čo je potrebné zohľadniť pri pestovaní orchideí? Ako ich presadiť?   

Bežne dostupné druhy orchideí sú epifyty. V svojom prirodzenom prostredí rastú na stromoch dažďového pralesa. Sú to napríklad Phalaenopsis, Cattleya, Oncidium, Dendrobium alebo Miltonia. Vďaka tomuto nezvyčajnému spôsobu rastu neznášajú kontakt so zemou, premočenie a prehnojenie, nie je im to prirodzené.

Dôležité: Rastliny saďte iba do špeciálneho substrátu (Managreen, alebo Lechuza PON ako súčasť balenia kvetináča). Koreňový bal je potrebné úplne očistiť od zvyškov pôvodného substrátu. Zvyšky materiálu by menili vlhkostné podmienky a mohli by spôsobiť trvalé premokrenie. Vďaka prístupu vzduchu ku koreňom a primeranému prísunu vlhkosti a živín sa bude orchideám v substráte dariť.

Chcú svetlo. Priame slnko ale niektoré neznesú. Ideálne je miesto na okne orientovanom na východ, alebo západ.

Priveľa zálievky škodí. Orchidey neznesú premokrenie, ale vysoká vzdušná vlhkosť im vyhovuje. Je nevyhnutné dodržiavať fázu "sucha" - ukazovateľ hladiny vody v zásobníku na minime - počas primeraného času (podľa veľkosti kvetináča). Nedolievať neustále vodu po značku maxima.

Hnojenie je ideálne v rámci zálievky. Živiny budú rastline dodávané plynule počas dlhšieho obdobia.

Tipy od profesionála Lechuza:

Systém Lechuza zjednodušuje zálievku - polievate oveľa menej ako u bežných kvetináčov. Zálievkou naplníte zásobník podľa potrieb orchidey po značku maxima, alebo do polovice.  Odtiaľ sa dostane ku koreňom.  Po minutí vody v zásobníku dodržte fázu sucha v dĺžke najviac týždeň. Počas tohto obdobia bude ešte dodatočná vlhkosť uložená v substráte.

Voda - menej je viac. Vďaka substrátu rastlinám nehrozí premokrenie, ale príležitostné rosenie mäkkou, prevarenou, alebo dažďovou vodou, ich dodadočne osvieži. 

Umiestenie. Ak túžite po tom, vystaviť orchidey priamym lúčom slnka, ide to s trpezlivosťou. Väčšinou sa totiž pestujú v skleníkoch s minimom dopadu svetla a aby sa predišlo spáleniu listov, musia si na priame slnko pomaly zvyknúť. Orchideu postavte na slnečnejšie miesto až po určitom čase v polotieni.

Odkvitnutie. Je úplne bežné, že orchidey časom strácajú svoje kvety. Je možné odstrániť výhonky, ktoré odkvitli, nerastú na nich nové kvety, alebo žltnú. Striháme buď 1cm nad 2.-3. očkom, čím dôjde k skoršiemu kvitnutiu, alebo podľa záhradníckej varianty necháme rastline čas na regeneráciu a neskoršie bohatšie kvitnutie tým, že výhonok odstrihneme 1cm nad prvým očkom. Z uvedených očiek potom vyrastú nové výhonky.

Sadenie orchideí:

Stolové kvetináče Lechuza majú ideálnu veľkosť pre jednotlivé orchidey. Naplníme kvetináč priloženým substrátom alebo substrátom Managreen tak, aby ostalo ešte dosť miesta pre korene rastliny. Korene sme predtým očistili od všetkých zvyškov pôvodného substrátu. Pri tej príležitosti môžeme odstrániť staré a choré korene. Substrát dosypeme okolo rastliny v kvetináči, jemným ťuknutím kvetináča o podložku sa substrát lepšie utrasie, pevné uchytenie rastliny v substráte možno skontrolovať prstami. Doplníme vodu do zásobníka. Hotovo.