Miniruža - nedajme sa napáliť!

Miniruže v kvetináči ponúkajú obchody počas celého roku.

P1130419m

Ako sa poistiť, aby radosť z nich trvala roky a nie len dni?

Možno to poznáte, dostanete ju ako dar, darujete, alebo si urobíte radosť sami... Veď ten nežný a jemný zjav stojí za to. Ešte keby aj voňala... Lenže.

Prejde pár dní a rastlinka v kvetináči napriek najlepšej vôli a opatere očividne chradne, až napokon -  úplne vyschne. Vo vlhkom substráte. 

Kvetné puky sa ešte ani nestihli rozvinúť a čerstvý majiteľ  nechápe, čo sa stalo. Znie to povedome? Nám sa to stalo hneď viackrát. V tomto krátkom článku zhrnieme výsledky nášho internetového  bádania a metódy pokusu-omylu.

Aktualizácia 2024: Tento článok vznikol v čase, keď maloobchodné siete začali hromadne zaplavovať ponuky črepníkových ruží. Predajcovia a logisti zrejme ešte nemali vychytané všetky "muchy" a tak sa stávalo, že radosť z ružičiek trvala len veľmi krátko. Niekde na ceste medzi rodným skleníkom a príbytkom zákazníka  rastlinky utŕžili značnú traumu a samé si s ňou nijak nevedeli poradiť... ak máte rastlinu od overeného predajcu, pokračujte prosím ďalej v čítaní článku o samozávlahe.  Ak máte pochybnosti o zdraví kúpenej rastlinky, je tento článok aj pre Vás.

5 krokov ako sa tešiť z miniruží (a možno budú aj voňať)

Čo si budeme nahovárať. Kvety sú v dnešnej dobe tovar a podľa toho sa s nimi nakladá. Sú pestované v high-tech špeciálnych podmienkach s nádychom futurizmu a s množstvom chémie. Každý detail je kontrolovaný a výsledkom je - dokonale krásna rastlinka na pulte predajne.

Zatiaľ vyzerá zdravo a nesťažuje sa na doterajšie zaobchádzanie - umelé osvetlenie, prevoz v chladených kamiónoch a teplotné šoky pri prekladaní, chyby v zálievke... To všetko príde neskôr.

0. Prostredie

Ruže prirodzene patria do exteriéru. Zasadenie do voľnej pôdy na primerane slnečné stanovište sa im bude páčiť najviac. Napriek tomu je možné ruže pestovať aj v interiéri.

1. Svetlo

Dostatok svetla je nutnosť. Rastliny počas svojho krátkeho života znášali umelé osvetlenie. O to viac ich poteší pobyt na slnečnom parapete.

2. Teplota

Zotavenie z teplotných šokov počas prevozu a pobytu v obchode zvládnu najlepšie, ak im necháte pár dní v chladnejšom prostredí. Potom ich môžte preniesť na teplejšie miesto. V praxi stačí neumiestniť ich hneď nad radiátor, ale skôr do chladnejšej izby, alebo chodby.

Bonusový tip: Podľa nášho testovania aklimatizáciu skôr zvládnu rastliny kúpené v bežnej predajnej sieti, než rastliny držané v chladiacom boxe veľkoobchodu.

3. Vlhkosť

Pravidelné rosenie (aj viackrát denne) rastlinkám uľahčí zotavenie sa z šoku. Suché a teplé prostredie je presne to, čo ich zabíja.

4. Zálievka

Polievame výrazne menej než je bežné. V spojení s vyššou vlhkosťou prostredia a nižšou teplotou dbáme na to, aby koreňový bal nepreschol. Neprelievame!

Ak je možné, presadíme rastlinu do samozavlažovacieho kvetináča a prvý raz normálne zalejeme. Na zabezpečenie samozávlahy bez presádzania rastliny vyvinula Lechuza nové modely kvetináčov (viac v článku Lahšie už to nejde).

5. Rez

Tento bod je posledný, ale najdôležitejší. Ide o skrátenie rastliny na jednu tretinu výšky, maximálne na polovicu. Javí sa to ako číre barbarstvo, ostrihať rastline všetky kvety, ale je to zrejme jediný spôsob ako zabezpečiť jej prežitie...

Čo sa stane? Rastlinka sa neoslabuje zásobovaním okrajových častí, ale dá silu do nových výhonkov. Rovnako sa rastlina bude správať aj vtedy, ak ju neostriháme. Puky uschnú, resp. zožltnú a spolu so starými listami opadajú. V určitej výške sa na nej objavia nové výhonky.

Dôležité je samozrejme aj pravidelná kontrola a odstraňovanie suchých listov, aby sa na rastline nevytvorila pleseň. V prípade napadnutia pomôže ostriekať listy roztokom vody s trochou saponátu a ihneď opláchnuť čistou vodou.

Celý proces aklimatizácie trvá asi dva týždne a po odkvitnutí je potrebné znovu opakovať rez. Docieli sa tým opakované kvitnutie.

Pri opakovanom kvitnutí je rastlinka už v "pohode" a podľa konkrétneho druhu sa môžme tešiť aj z vône kvetov.

Z odstrihnutých výhonkov si miniruže ľahko rozmnožíte - klasicky pod "skleníkom" z pohára, alebo plastu, priamo v kvetináči.

3 - 2 - 1 - štart!

  • Nová rastlina: 
    • skrátiť na jednu tretinu,
    • dať na pár dní do chladnejšieho prostredia,
    • pravidelne rosiť,
    • zabezpečiť dostatok slnka,
    • polievať minimálne, alebo hneď presadiť do samozávlažovacieho kvetináča,
    • tento proces trvá asi dva týždne.
  • Aklimatizovaná rastlina - má nové výhonky a kvitne.
  • Ruža odkvitla - výhonky znovu skrátime a necháme rastlinu znovu kvitnúť.

 

Z praxe:

  • Kvitnúca miniruža (cca po mesiaci a pol od kúpy) - dorástla na pôvodnú veľkosť, ale zo štyroch rastlín v kvetináči prežila len jedna (vo veľkoochodnej predajni bola skladovaná v chladiacom boxe). Postupne zhodila všetky staré listy. Kvety voňajú.
  • Na druhej miniruži  vidieť posledné pôvodné listy (po dvoch týždňoch od nákupu v bežnom nákupnom reťazci). Má nové výhonky a končí aklimatizáciu. Všetky štyri rastlinky v kvetináči zmenu zvládli.

 

V galérii pripájame pár inšpirácií na pestovanie miniruží v kvetináčoch Lechuza.

Za inteligentne-kvetinace.sk

Zuzana