Najkrajší balkón. Zväčšite si obytný priestor.

Vytvoriť si na balkóne príjemný priestor pre život je niečo, po čom mnohí túžime.

Ako to ale urobiť, aby nám pestovanie neprerástlo cez hlavu?

7 krokov ku balkónu snov: 

  1. Poznaj svoj balkón. Akú má orientáciu? Zatienenie? Budú rastliny chránené? Nakoľko je slnečný? Prežije na ňom niečo? Existujú slnečné mestské balkóny a terasy (orientované na juh), na ktorých sa darí len veľmi odolným rastlinám. Sú to bylinky: levanduľa, šalvia, pažítka a iné, tiež skalničky a sukulenty, citrusy a oleandre.... Príčinou prehrievania je jednak prirodzené slnečné žiarenie, ale tiež dodatočné zvyšovanie teploty z prehriateho okolia. Obyvatelia veľkých miest presne vedia o čom je reč - ani pár dní po výraznom ochladení vytúžené osvieženie neprichádza, lebo všetky betónové a asfaltové povrchy stále sálajú teplo.
  2. Voľba farby kvetináča - aby sa kvetináč na slnečnom balkóne zbytočne neprehrieval, najlepšie je zvoliť bielu farbu povrchu. Výrazne to zvýši pravdepodobnosť úspešného pestovania a životaschopnosti rastliniek. Ak nie je balkón orientovaný na juh, je možné zvoliť tmavšiu farbu kvetináča.
  3. Samozávlaha vyrieši bežnú údržbu. Systém používaný v kvetináčoch Lechuza niekoľkonásobne predĺži interval zálievky. Môže to byť napríklad na pár dní, ak by ste inak polievali kvety ráno aj večer, alebo aj na celé týždne. Podľa veľkosti kvetináča a konktrétnych podmienok. Viac informácií nájdete v samostatnom článku o samozávlahe Lechuza.
  4. Substrát - voľba substrátu záleží nie len od potrieb tej-ktorej rastliny, ale aj od konktrétneho stanovišťa. Sú metódy, ako dodatočných viazaním vody zo zálievky predĺžiť interval zálievky a zvýšiť komfort pestovaných rastlín. Dostupné sú rozličné typy substrátu, od ľahkých rašelinových, cez ťažšie pieskové až po špeciálne kamienkové. Ako pomôcka slúži: čím menšie sú potreby rastliny, tým ľahší by mal byť substrát, aby nedošlo k hnitiu koreňov. Naopak, v extrémnych podmienkach – napr. kvet na terase v Bratislave počas leta (za predpokladu, že ho nespáli silné slnko), bude potrebovať ťažší substrát, prípadne aj Špeciálny substrát Managreen ktorý dokáže vlahu v sebe „uzamknúť“ a chrániť pred odparením, čím sa interval zálievky predĺži. Túto vlastnosť majú kamienkové substráty.
  5. Údržba - zahŕňa zálievku, čistenie, hnojenie a presádzanie. Údržbe kvetináčov Lechuza sme venovali samostatný článok.

 

Výhody kvetináčov Lechuza:

  • dlhý interval zálievky, od 2 až do 12 týždňov. S Lechuzou úspešne pestuje každý.
  • už nikdy neprelejete. Ideálne závlahové podmienky. Rastlina si množstvo potrebnej vlahy určuje sama.
  • jednoduchá údržba (funkčná závlaha, jednoduché čistenie a prirodzená odolnosť voči znečisteniu)
  • jednoduchá manipulácia (nízka hmotnosť, vstavané rúčky, kolieska pod kvetináč, samostatná výsadbová vložka...)
  • odolné voči nárazom a rozbitiu (robustné a pevné)
  • odolné voči vplyvom počasia (mrazu, poveternostným podmienkam, UV-žiareniu)
  • aj po rokoch sú rovnako funkčné, dlhá doba použitia
  • vysoká kvalita vyhotovenia (v certifikovanom závode v Nemecku, so skúsenosťami firmy Playmobil)
  • elegantný a ušľachtilý vzhľad, viaceré modely vyhrali cenu za dizajn
  • precízne vyhotovenie a kvalitu je poznať na prvý pohľad.

 

Viac informácií o odolnosti kvetináčov Lechuza nájdete v tomto článku.

Náš tip:

Balconera - klasický balkónový truhlík s praktickými funkčnými vylepšeniami a možnosťou dokúpenia pevných úchytov. V dvoch veľkostiach. Favorit našich zákazníkov.

Balconissima - najjednoduchšie možné pestovanie. Samozávlaha bez presádzania rastliny. S držiakmi na uchytenie na balkón v cene. Novinka roku 2018.

Nido - závesný kvetináč so samozávlažovacím systémom. Ďalší z najobľúbenejších modelov našich zákazníkov.

Cascadino a Cascada - široké pestovateľské možnosti bez priestorových obmedzení.

 

Ďalšie modely nájdete v našom internetovom obchode.