8 krokov k úspešnému prezimovaniu rastliny vonku

Ako zimovať črepníkové rastliny v exteriéri?

 

Pre mrazuvzdorné rastliny je dôležité, aby zimu prečkali vonku. Je to pre ne prirodzené a tiež nutné pre ich zdravý vývoj. Napriek tomu by mali byť dostatočne chránené. Kvetináč predsa len neposkytuje rastline takú ochranu pred chladom, ako by mala pri pestovaní voľne v pôde. Rastlinám ľahšie omrznú korene, alebo trpia suchom v zmrznutom substráte.  

 

8 krokov k úspešnému prezimovaniu rastliny:

 

1. Kvetináče Lechuza sú mrazuvzdorné. Pri každom použití vonku musí byť skrutka na odtok prebytočnej vody na dne kvetináča otvorená. Tiež na výsadbovej vložke (linery). Kvetináče, ktoré nemajú tento odtok, Lechuza neodporúča používať vonku. Sú určené do interiéru. Napríklad ide o menšie stolové kvetináče.

 

2. Príprava na zimovanie začína ukončením hnojenia a rezu rastlín najneskôr koncom augusta. Vyzreté výhonky a korene lepšie prezimujú. Na fotke je cubico cottage s Nandina domestica (nebeský bambus).

3. Stanovište na prezimovanie – priveľa slnka vedie k zvýšenému odparovaniu a zamrznutý koreňový bal nemusí byť schopný doplniť vlhkosť v dostatočnej miere. Týmto sú ohrozené hlavne stálozelené rastliny - napríklad ihličnany, trávy, bambusy... Ideálne stanovište na prezimovanie je chránené pred priamym slnkom, tiež pred vetrom, dažďom, snehom – napríklad zastrešená terasa.

 

4. Rastliny posuňte bližšie k sebe, lepšie si tak sa udržia teplo.

 

5. Na ochranu koreňov pred extrémnymi teplotnými výkyvmi je nutné obaliť kvetináče jutou, plsťou, alebo netkanou textíliou, prípadne rohožami zo slamy, trstiny, kokosu... Je dôležité použiť materiál priedušný. Ak použijete nepriedušnú fóliu, vlhkosť, ktorá sa dostane medzi stenu kvetináča a nepriedušnú fóliu, sa nebude sa mať ako odpariť a umožní tak pôsobenie mrazu/ľadu priamo na povrch kvetináča - a tým možné poškodenie lakovanej povrchovej úpravy kvetináča (premium, vysoký lesk, alebo metalické).

 

6. Postavením kvetináča na drevo, alebo polystyrén ho izolujete od chladu podlahy.

 

7. Mulčovanie (suchými listami, slamou, ihličím, alebo mulčom z kokosových vlákien) chráni rastliny pred vyschnutím a pred dažďom

 

8. Aj v zime vyžadujú rastliny zálievku. Pri silných mrazoch nefunguje samozavlažovací systém. Je nutné rastlinu poliať zvrchu, na substrát. Zalievame podľa potreby, priamo na substrát, v dňoch s teplotami nad nulou a na etapy.

 

Takto by mali rastliny bez ujmy zvládnuť aj zimné mesiace.