Popínavé rastliny do interiéru a exteriéru

Popínavé rastliny, ktoré je možné dlhodobo pestovať v kvetináči:

  • ak nie je možné rastlinu vysadiť voľne do pôdy (balkón, terasa, pergola),
  • ak nezvládne prezimovanie v našich podmienkach,
  • niektoré druhy sú vhodné aj do interiéru.   

 


1.Dipladenia (Mandevilla splendens) - vytrvalo rastúca a kvitnúca liana, za leto narastie aj tri metre. Tomu zodpovedá jej koreňový bal - nádoba na pestovanie by mala byť väčšia a s dostatočným zásobníkom na vodu. Ochotne využije každú poskytnutú oporu. Pri zastrihovaní výhonkov je možné ju pestovať aj v zahustenej previsnutej podobe. Vyžaduje stanovište chránené pred silným vetrom, vyhovuje jej skôr polotieň. Ľahko prezimuje v interiéri/zimnej záhrade, na jar je nutné ju zostrihnúť. Galéria - Dipladenia v modeloch Lechuza Puro a Trio.

 

2. Jazmín mnohokvetý (Jasminum Polyanthum) - liana pre milovníkov detailu a omamnej vône. Rastlina pri kvitnutí (na jar a začiatkom leta) šíri nezameniteľnú silnú vôňu. Je možné ju nechať popínať napríklad do kruhu, ale aj po hustejšej konštrukcii. Je možné ho pestovať aj ako izbovú rastlinu. Neznáša mráz. Do exteriéru jazmín umiestnime až po posledných prízemných mrazoch, od polovice mája. Samozavlažovací kvetináč ideálne vyrieši závlahu.

3. Popínavá ruža - romantické zátišie s popínavými ružami si môžete dopriať aj na balkóne. Je to najelegantnejší doplnok každej pergoly. Stačí funkčný samozavlažovací kvetináč a dodržať zásady pri zimovaní rastliny.

4. Mučenka (Passiflora) - vyžaduje svetlé a teplé stanovište, nutné je zimovanie vnútri. Dá sa pestovať ako interiérová, aj exteriérová rastlina. Samozrejmosťou je poskytnutie opory/konštrukcie.

5. Plamienok (Clematis) - vyžaduje dostatok slnka v hornej časti rastliny a pri koreňoch tieň a vlhko, dostatočnú zálievku. Zvládne prezimovanie v našich podmienkach.

6. Bugénvilea holá (Bougainvillea) - neznáša mrazy, listy na zimu opadávajú. Vyžaduje bohatú zálievku a pevnú oporu. Zimovanie pri cca 10°C. Galéria - Bugénvilea v kvetináčoch Trio

7. Brečtan popínavý (Hedera helix) - nenáročná vždyzelená liana. Zvládne prezimovanie. Dá sa pestovať aj ako izbová rastlina. Galéria - brečtan v modeloch Lechuza Balconera, Cubeto a Delta 20.

8. Vistéria (Wisteria) - drevitá rýchlorastúca liana. Vyžaduje veľmi pevnú oporu, dostatočnú zálievku a kontrolovaný rast. Radikálny rez ju udrží vo vymedzených hraniciach. Dokáže poškodiť odkvapy, antény, ploty, satelity, strešnú krytinu...  Inak sa odvďačí nádhernými, až 50 cm dlhými súkvetiami kvetov. V našich podmienkach prezimovanie zvládne.

S vhodnými kvetináčmi je možné pestovať ťahavé rastliny aj na netypických miestach.

 

E-shop inteligentné kvetináče.