Oxalis

Pestujeme v Lechuze 

Oxalis Triangularis (Oxalis kyslička) je hľúznatá trvalka. Listy podobné motýľom sa na noc zaťahujú smerom k stonke. Pestovaná vnútri celoročne kvitne jemnými ružovými kvietkami na cca 15-20 cm stonkách. Nemá rada priame slnko, skôr rozptýlené, alebo polotieň.  Množí sa delením podzemných dcérskych hľúz. 

Dá sa pestovať ako izbová aj vonkajšia rastlina, v kvetináči, aj na záhone. Napriek tomu, že rastlina sa považuje za nenáročnú -  jej zálievka je špecifická v tom, že napriek zvýšenej potrebe vlahy je veľmi citlivá na premokrenie substrátu. Spôsobuje to hnitie hľúz a úhyn rastliny.

 Samozavlažovací systém Lechuza tejto rastline vyhovuje. Trvalý rast, kvitnutie a množenie je toho dôkazom.

Nakoľko ide o hľúznatú rastlinu, prirodzene vyžaduje zazimovanie. Pri pestovaní ako izbová rastlina sa teoreticky môže a nemusí dať zazimovať. Môže rásť plynule aj niekoľko rokov, byť krásne hustá, ale keď sa hľuzy  "vyčerpajú", zahynie.

Podľa našej skúsenosti jej  stačí zazimovanie každý druhý rok

Postup:

  1. Vynecháme zálievku. Asi mesiac trvá kým rastlina minie vodu z poslednej zálievky (v kvetináči Delta 20). Potom listy zoschnú a môžeme ich odstrániť. Robíme tak až po ich úplnom vyschnutí, inak by sme mohli vytiahnuť hľuzy.
  2. Nepolievame. Necháme rastline oddych ďalšie 2 mesiace.
  3. Po prezimovaní substrát na povrchu kvetináča jemne skypríme a normálne zalejeme - zvrchu aj do zásobníka.
  4. Hotovo.Pokračujeme v bežnej zálievke podľa potreby.

Na fotkách je oxalis asi mesiac po ukončení zimného pokoja. "Zobúdzal" sa na okennom parapete, preto ten plochý tvar. Rastlina ešte nedosiahla svoju plnú veľkosť. 

Pri použití Lechuza je starostlivosť o Oxalis jednoduchá a  spoľahlivá.  Rastline sa darí a vyzerá veľmi efektne.  

Rastlinka po uplynutí ďalších dvoch týždňov, už na stálom mieste.