Čistenie a údržba kvetináčov

trio30,40-biela-bambus

Lechuza kvetináče sú takmer bezúdržbové.

Čistenie

Povrch kvetináčov Lechuza je prirodzene odolný voči špine. Prípadné znečistenie je možné utrieť mäkkou handričkou, alebo umyť vodou s jemným čistiacim prostriedkom. 

Povrch Premium je v kvalite autolaku a podľa toho si vyžaduje aj starostlivosť. Vysoko leštený povrch je od odtlačkov prstov vhodné dočistiť mäkkou suchou handričkou. Pri použití abrazívnych čistiacich prostriedkov (prášky a krémy na čistenie odolnej špiny) sa povrch poškriabe. 

classico-ls-kvetinac-lechuza-kvety

Údržba

V prvom rade ide o dolievanie vody na zálievku do zásobníka (podľa veľkosti kvetináča a podmienok na stanovišti sa pohybuje interval zálievky niekde medzi 2-12 týždňami). Hnojenie tekutým hnojivom prebieha súčasne so zálievkou. Rastlina si množstvo vlahy reguluje sama.

Pri samotnej zálievke je vhodné sledovať, či pridaním vody do zásobníka ukazovateľ stavu vody reaguje na zmenu, či je plavák voľne pohyblivý. Ak nie, vyberieme ukazovateľ a uvoľníme ho. Môže sa to stať pri výraznej manipulácii s kvetináčom - sťahovanie a podobne.

cubeto-lechuza-kvetinac-set

Presádzanie

Pri každom presádzaní je potrebné skontrolovať kompletnosť samozavlažovacieho setu. U stolových kvetináčov môže byť napájací knôt vrastený medzi korene rastliny - uvoľníme ho a vložíme späť kam patrí. Kamienkový substrát samozavlažovacieho setu (Managreen, alebo Lechuza Pon) je potrebné v dostatočnej miere doplniť, ak bol odstránený spolu s presádzanou rastlinou. Prípadne je ho možné z koreňového balu presádzanej rastliny jemne vytriasť/uvoľniť prstami. Po presadení rastliny je tiež potrebné skontrolovať pohyblivosť plaváka na ukazovanie stavu vody - pri dopĺňaní zálievky do zásobníka sa voľne pohybuje smerom nahor.

Vnútro kvetináča umývame podobne ako jeho vonkajší povrch. Saponát a mäkká handrička by mali na tento účel plne postačovať.

P1130781