Ako vybrať farbu do priestoru

Použitie farieb v priestore-byte-kancelárii

V predchádzajúcich článkoch sme si predstavili pôsobenie jednotlivých farieb.

Tento článok sa zameria na možné použitie farieb v priestore – obytnom aj pracovnom.

Ako použiť farby tak, aby splnili naše očakávania?

Platí uvedené pravidlo: Čím tmavší odtieň a čím väčšia sýtosť, tým je pôsobenie konkrétnej farby silnejšie.

Takto napríklad stena v zelenej farbe môže pôsobiť ľahko a sviežo, alebo aj upokojujúco a utlmujúco. Na veľké plochy, ktorými sa dlhodobo obklopujeme, sú podľa nás vhodnejšie farby svetlejšie a menej sýte, len s ľahkým farebným nádychom, aby nedošlo k pocitu presýtenia. 

Biela sa hodí vždy, je to ideálna neutrálna farba, želané pôsobenie doladíme pomocou farebných doplnkov. Ďalšou všestranne použiteľnou neutrálnou farbou je „sivá eminencia“. Tieto farby nikdy nepôsobia rušivo. Naopak, vyzdvihujú a zvýrazňujú ostatné farby, s ktorými ich kombinujeme.

Ružová – nežná a romantická, ženská, symbolizuje nádej a pochopenie. Do spálne, detskej izby, priestoru pre služby. Všade kde sa chceme cítiť ako v láskyplnom objatí.

Hnedá – farba bezpečia a tepla, farba dreva, najčastejšie využívaná pre vytvorenie pocitu útulnosti. Do obytných izieb a všetkých priestorov v ktorých sa majú ľudia cítiť príjemne, zbaviť sa stresu a pocitu uponáhľanosti.

Žltá – zvyšuje koncentráciu, stimuluje nervy, prebytok spôsobuje únavu, nie je vhodná pri práci. Svetlý odtieň rozžiari tesnú vstupnú halu, alebo kúpelňu/WC.

Oranžová - menej agresívna a vášnivá, než červená, s podobným účinkom. Dávkujeme opatrne. Sýty odtieň na veľkej ploche steny/podlahy môže rýchlo omrzieť.

Červená - stimulujúca a povzbudzujúca, aktivizuje pamäť a vnímanie detailov, na malých plochách pôsobí príjemne. Dávkujeme opatrne, pocit „presýtenia“ prichádza ešte rýchlejšie, než u oranžovej farby. Len veľký a frekventovaný priestor dlhodobo znesie jedinú stenu v červenej farbe. Nie všetko, čo sa zdá zaujímavé na fotke, je aj obývateľné… Naopak medzi doplnkami červená vedie. Zvýrazní akýkoľvek predmet, privedie pozornosť kam chceme. Červený doplnok primeranej veľkosti v zornom poli na pracovnom stole môže práve tou štipkou korenia prispieť k lepšiemu výkonu, alebo dokončeniu odkladanej úlohy. Napríklad črepníkový kvet?

Modrá – farba uvoľnenia a bezpečia, na väčšej ploche pôsobí chladivo až depresívne. Alebo rýchlo omrzí. Všimnite si rozdiel v pôsobení na nasledujúcich dvoch obrázkoch.

Zelená - farba bezpečia a nádeje, sviežosti a rastu, v dávkovaní sa nemusíme obmedzovať. Vo forme pestovaných rastlín ju bezpečne a elegantne včleníte do akéhokoľvek priestoru.

 

Ostatné farby majú výraznejšie pôsobenie a pre bežný život sú vhodné hlavne na doplnky, na použitie na malej ploche. Sú to:

Strieborná – podľa použitia studená, aj teplá, dodá každej farbe nádych vznešenosti a krásne ju povznesie,

Čierna – veľmi výrazná, má silný vnútorný náboj, preto sa hovorí, že pôsobí agresívne, ale aj tajomne a luxusne – priťahuje pohľady, ale nič neprezradí.

Zlatá – pripomína nepominuteľné hodnoty, tlmí zmyslovú pozornosť, pri bežných prácach pôsobí rušivo na koncentráciu, do kancelárie nevhodná.

Fialová – na doplnkoch bezpečná na použitie, ak si nájdeme „ten svoj“ odtieň. Podľa konkrétneho odtieňa môže pokoj dávať, ale aj brať. Na túto farbu ľudia reagujú najviac rozporuplne, jej použitie je najmenej univerzálne.

 

Hľadáte konkrétne tipy, ktorá farba sa hodí do akého priestoru?

Obývačka – čo tak staviť na univerzálnu bielu v kombinácii s hnedou, zelenou… prípadne inou srdcu blízkou farbou?

Chodby, vstupné haly – svetlé farby ako sú biela a žltá, rozjasnia tesný a neprehľadný priestor. Sivá tiež neurazí.

Kuchyňa – červená sa do nej energeticky nehodí, lebo červenej je v kuchyni vždy „dosť“ - vďaka elementu ohňa. Pridanie ďalšej červenej/oranžovej by spôsobilo nepríjemné pocity stresu. Vhodné sú napríklad biela, zelená, hnedá… samozrejme s doplnkami podľa želania.

Kúpelňa/WC – pocit pohody a pokoja dodá modrá, zelená, hnedá, prípadne zvolíme základnú farbu (biela, svetlá žltá, sivá) a doplníme doplnkami v v oranžovej, červenej, modrej, zelenej...

Pracovňa – záleží od konkrétnych požiadavok na daný priestor. Či má pôsobiť čisto, upokojujúco, dôveryhodne, alebo energetizujúco. Podľa toho vyskladáme konkrétnu farebnú schému. Vo všeobecnosti neutrálne farby biela, sivá s doplnkami, zelená, hnedá… úplne nevhodné sú zlatá, žltá, červená, oranžová, fialová na väčších plochách.

Spálňa – vedú biela, ružová, zelená… alebo iné srdcu obzvlášť blízke farby. Okoreniť ich môžeme štipkou červenej, ale pozor na dávkovanie, aby sme neminuli cieľ – spálňa slúži predovšetkým na nočný odpočinok a načerpanie síl na nasledujúce dni.

Detská izba – osvedčené sú svetlé odtiene zelenej, modrej, v kombinácii s bielou… dobrá je tiež ružová a pastelové farby celkove. Určite sa vyhnime oranžovej a červenej - aj na doplnkoch, ako aj sýtym odtieňom ostatných farieb, ktoré by na deti pôsobili ako príliš „ťažké“. Cieľom je aj v tomto prípade vytvoriť príjemné prostredie – upokojujúce a harmonizujúce, bez rušivých a energetizujúcich vplyvov.

Prajeme vám príjemné tvorenie životného priestoru podľa svojich potrieb a predstáv.

Ostatné články k tejto téme nájdete:

Ako vnímame jednotlivé farby – 1. časť

Ako vnímame jednotlivé farby – 2. časť

Ako vnímame jednotlivé farby – 3. časť

Ako vnímame jednotlivé farby – 4. časť