Aký vplyv má kvalita svetla na rastlinu

K úspešnému pestovaniu rastlín je potrebné dodržať niekoľko zásad.


Funkčná samozávlaha vyrieši bežnú údržbu a hnojenie a tým aspoň 90% starostlivosti.

V zvyšných 10-tich percentách sa skrývajú jednorázové úkony - voľba substrátu a nájdenie vhodného miesta pre život. Bez prievanu, s optimálnymi tepelnými a svetelnými podmienkami...

Viac informácií  nájdete v článku "Po čom kvety túžia". 

Čo to ale znamená a aký vplyv majú nevhodné svetelné podmienky, ak trvajú dlho? 


Príklad z praxe:

fb_nefrolepka

Nefrolepka vznešená

  • papraď, z podzemku vyrastajú dlhé poplazy, dorastajúce do dĺžky jedného metra
  • vyžaduje pravidelnú zálievku mäkkou vodou, korene majú byť stále vlhké, avšak neznáša premokrenie, ako aj preschnutie (túto časť môžeme preskočiť, viď samozávlaha).
  • je citlivá na prechladnutie, vyžaduje teploty cca 25°C v lete, pri prezimovaní cca 18°C
  • neznáša priame slnko, pestujeme v polotieni / tmavšie stanovište s rozptýleným svetlom / . 

 

Čo presne znamená že neznáša priame slnko a vyžaduje tmavšie stanovište? Pestujeme nefrolepky už vyše 15 rokov. Tak sa stalo, že (okrem rozsádzania a rozdávania silných a zdravých rastlín) niektoré menej šťastné rastliny pomaličky chradli.

Jedna nefrolepka bola na skrini pri okne, na mieste, kde sa jej počas poobedia ušlo aj priame slnko. Časom však začala očividne rednúť, nové listy nepribúdali, naopak schli a museli byť odstránené. Žeby to spôsobili nové závesy? Až raz,  keď mala už len pár (5?) posledných listov nezdravej farby....

...napriek mnohým predsudkom o tom, ako nefrolepky neznášajú priame slnko sa (šťastnou zhodou okolností?) ocitla na okennom parapete západného okna.

Po viacerých mesiacoch prišla o všetky staré listy - pretože vytvorila bujnú "hrivu" nových listov.

Fotka je bez akýchkoľvek grafických úprav. Tá zelená farba je priam neskutočná. Jedno je jasné - tejto nefrolepke sa slnko páči a predtým ho mala ledva na prežitie.

Záver - neexistuje jedna rada pre všetkých. Ak však máte rastlinu, ktorá chradne bez zjavnej príčiny, možno to bude nedostatkom svetla a zmena jej urobí dobre.

V uvedenom prípade bola rastlina presunutá na nové stanovište v ideálnom čase - na začiatku vegetačného obdobia a vďaka tomu bol výsledný efekt tak výrazný.

Za inteligentne-kvetinace.sk

Zuzana