Aromatické kvety

V tomto článku uvedieme niekoľko rastlín,  pomocou ktorých možno vytvoriť príjemnú voňavú oázu.

Ktoré rastliny rozvoňajú priestor? 

V izbe

Jazmín mnohokvetý (Jasminum Polyanthum) - vyžaduje oporu, kvitne na jar a začiatkom leta. Potrebuje dostatok svetla, ale nie priame slnko, ideálne na východnom okne. Neznáša preschnutie, na jar vyžaduje výdatnejšiu zálievku. Osvedčilo sa nám pestovanie v samozavlažovacom kvetináči. Tvorí veľké množstvo malých bielych kvietkov. Vôňa je silná a omamná, pri bohatom kvitnutí v malom priestore jej môže byť až priveľa. Na fotke po odkvitnutí, kvetináč Mini Cubi.

Voňavá orchidea - aj pestovatelia orchideí sa môžu tešiť z plnej a omamnej vône ich kvetov. K dispozícii sú aspoň dva druhy - Miltonia a Cattleya. Miltónie vyžadujú nižšie teploty, v lete do 25 stupňov.

Pestovaniu orchideí sa venuje samostatný článok. Ilustrácia - orchidey Miltonia a Cattleya v modeloch Lechuza Maxi Cubi, Puro 20, Deltini, Delta 20.

Hoja vosková, Voskovka (Hoya carnosa) - má zelené dužinaté listy. Kvitne od mája do jesene. Kvety rastú na okolíkoch, ktoré sa nesmú odstraňovať, lebo sa na nich aj v ďalších rokoch zakladajú nové kvety. Podvečer kvety šíria intenzívnu sladkú vôňu. Platí, že čím staršia rastlina, tým bohatšie kvitne. Nemá rada vysoké teploty. Ocení nepriame svetlo a vyššiu vlhkosť.

Oregano kubánske (Plectranthus amboinicus) - liečivá trvalka so širokým použitím, vzhľadom pripomína medovku, má vôňu oregana. Patrí ku tzv. kuchynským bylinkám, pestujeme v byte, alebo aj na balkóne/terase.  Ilustrácia - bylinky v modeloch Balconissima a Cube color.

Citrónovník (Citrus x meyeri) -plodí celý rok, najviac v zime.  Zrelé plody sú príjemne kyslé až nasládle a dajú sa konzumovať aj so šupkou. Oproti klasickému citrónovníku je odolnejší voči chladu a zmene prostredia. Je ideálny na pestovanie v byte. Neznáša premokrenie a nedostatok svetla, vtedy zhadzuje listy. Cez zimu vyžaduje nižšie teploty. Ilustrácia - citrus v modeli Rustico.

Gardénia jazmínovitá (Gardenia jasminoides) - vôňa jej kvetov pripomína jazmín. Má rada zálievku mäkkou vodou a substrát na azalky. Viac v samostatnom článku.

Na balkóne

Muškát voňavý (Pelargonium odorata) - odrody muškátu vyšľachtené so zreteľom na vôňu nevynikajú kvetmi, ani kompaktným vzrastom. Muškát Citronella (Pelargonium citronellum) a  Muškát citrónový (Pelargonium crispum) vôňou svojich listov odpudzujú komáre.

Levanduľa (Lavandula) - vyžaduje dostatok svetla, tepla a vlahy. Je jednoduchšie ju pestovať vo voľnej pôde, lebo je citlivá na preschnutie a premrznutie koreňov. Črepník musí mať veľkosť primeranú veľkosti rastliny a dokázať dlhodobo zásobovať rastlinu vlhkosťou. Ilustrácia - levanduľa v modeloch Lechuza Balconera Color a Cube Cottage.

Vavrín pravý (Laurus nobilis) - známy aj ako bobkový list. Je slabo aromatický, kvitne na jar. Ako korenie sa používajú usušené listy. Tie si aj pri dlhšom skladovaní zachovávajú pôvodnú kvalitu. 

Starostlivosť o črepníkové rastliny je možné zjednodušiť použitím funkčného systému závlahy, ktorý umožní každej rastline zálievku podľa jej individuálnych potrieb.

Zistiť viac o samozavlažovacom systéme Lechuza.

E-shop inteligentné kvetináče.