Vianočné inšpirácie Lechuza

V tomto článku prinášame pár nápadov na živú vianočnú výzdobu.

Po skončení sviatočných dní si rastlinky nájdu svoje miesto,  napríklad aj na záhrade, balkóne, či terase.

V poslednej dobe asi najbežnejšou z izbových rastlín, ktorými sa toto obdobie roka vyznačuje, je tzv. vianočná ruža (Prýštec najkrajší).

Má špecifické podmienky na závlahu, pri každom náznaku premokrenia zhadzuje listy. Zálievku však vyžaduje pravidelnú, preto je ďalším z ideálnych kandidátov na pestovanie v samozavlažovacích kvetináčoch. Takto vydrží celoročne. 

Opätovné kvitnutie dosiahneme "regulovaním" dĺžky dňa , tým že jej umelo predĺžime noc. Rastlina má byť asi od októbra v úplnej tme aspoň 14 hodín denne - napr. zakrytá, alebo v zatemnenej miestnosti. Po 3 týždňoch by sme mali vidieť nové drobné kvietky, listy okolo nich sa začnú vyfarbovať. 

Chcete vianočný stromček, ktorý ostane živý aj po vianociach? 

Posledné roky je možné kúpiť vianočný stromček v črepníku. Okrem bežných predpokladov, ako je výber zdravej a pekne stavanej rastliny je tu ešte jedna vec. Tou je postupné zvykanie si rastliny na prostredie vo vykúrenej miestnosti. Urýchliť sa to nedá, stromček by utrpel šok, opadal a vyschol. Prechod musí byť postupný a trvať aspoň dva týždne. Čo to znamená?

Máme stromček v črepníku privyknutý na vonkajšie prostredie. Najprv ho presunieme na svetlé miesto, kde je teplota o niečo vyššia ako vonku - napríklad na chodbu, do garáže. Tam zotrvá pár dní. Neskôr stromček presunieme na teplejšie miesto, tiež dbáme na dostatok svetla. Až napokon na určené miesto vo vykurovanej miestnosti. Stanovište by malo byť svetlé a mimo tepelných zdrojov, tiež mimo prievanu. Celé privykanie by malo trvať aspoň spomínané dva týždne.

Zdobíme s mierou a opatrne, myslíme na to, že stromček je živý a chceme, aby takým aj ostal. Ozdoby volíme ľahké.

Zavlažovať musíme pravidelne, sledujeme vlhkosť v črepníku, neprelievame... Alebo to necháme na samozávlahu.

Kvetináče Lechuza navyše dodajú svojím dizajnom doplňujúcu bodku každému aranžmánu.

Po uplynutí sviatkov je stromček potrebné rovnakým postupom privyknúť na budúce trvalé stanovište. Pri okamžitom prenesení na mráz by tiež utrpel teplotný šok. Ak volíme stanovište v exteriéri, je potrebné nádobu kvetináča obaliť podľa postupu na zimovanie rastlín. To ochráni koreňový bal pred mrazom. Vysadenie stromčeka do pôdy je vhodné až po posledných silných mrazoch, približne v apríli.

 

Prajeme vám veľa sviatočnej pohody a radosti z vlastnoručne vyrobenej výzdoby. Nech Vám dlho vydrží.